månadsarkiv: maj 2015

Slut i rutan

Då var Tilos expeditionen avslutad och jag är åter hemma i Skåne.  Totalt blev det kört drygt 1200 QSO i huvudsak på 18 och 21 MHz. 14 MHz var mest öppet mot Europa och 28 MHz var mer eller mindre stängt hela perioden. Bäst gick 21 MHz på sen eftermiddag till tidig kväll. 18 MHz kom som god två. En kväll provades 10 MHz med gott resultat inom Europa även om några JA kom igenom med bra signaler.

Olika platser på bergssluttningarna norr och söder om byn Lavidia aktiverades. Höjd över havet c:a 100 m med bäst take off i sektorn nord nordväst över mot ost sydost. Vid ett tillfälle en eftermiddag aktiverades spökstaden Mikro Chorio längre in på land och några gånger kördes från stränderna alldeles vid vattenkanten. T ex Lethra Beach som  gav fint resultat.

En övervägande del av QSO:na var Europa och en bit in i Ryssland. Ganska många UA9 och UA0 och flera hundra JA-stationer finns också med i loggen. Särskilt noteras ett QSO med Jim VQ95JC från Chagos isl som berättade att han körde QRP 2 watt till en dipol. Amer HZ1BH körde 10 W och det fanns fler som körde med låg effekt och hade gott om tid. Båda dessa på 18 MHz.

Sista dagen den 23/5 var det contest så det enda bandet som kom ifråga var 24 MHz. Konditionerna där var goda och det blev bl a ett långt riktigt QSO med Brian 9J2BO i Lusaka Zambia. Därefter två YB-stationer Indonesien, 5 Z0L och Mats LRR alias RM2D i Moscow.

Det blev också kört många SM-stationer och särskilt tack till de som inte hade bråttom och skulle med tåget. Flera fina långa Rag Chew QSO noterades. Ingen nämnd ingen glömd. Några SM-stationer ropade in många gånger under veckan för att ge riktiga rapporter och det uppskattas också liksom ett antal MP3-inspelningar som kommit via mail. Kul att höra hur 10 W kan dåna in i Sverige.

En del radio kördes också från hotellets balkong där störningsnivån var fullständigt noll. Inte en knäpp på något band vilket måste anses vara ytterst ovanligt i dessa elektriska tider. Turisterna var få så här i början säsongen och det gick att välja den radiomässigt bästa lägenheten i husets övervåning på toppen.

Jag kanske laddar upp några fler bilder senare när kameran tömts på innehåll. Det blev ju en hel del bilder från de dagliga vandringarna i bergen som indikerade mellan 7500 steg som minst till 22000 steg som mest enligt stegräknaren. Så det blev ju en ganska aktiv radiosemester på flera sätt.

Allmänt om Tilos kan sägas att ön och atmosfären där är helt olik många andra öar jag besökt. Det är en ö som man kan återvända till fler gånger utan att behöva bli besviken. Vädret var toppenfint hela veckan med 20 grader på kvällarna och uppemot 22-23 på dagarna. Vindstilla de flesta dagarna utom mitt i veckan då det blåste en svag bris.

Wher do we go next? -Ingen aning. En pensionär och före detta telegrafist på Bern Radio call sign HEB som jag träffade på Tilos hade som hobby att samla på öar. Han hade hunnit med att besöka 74 öar i Grekiska ö-riket och det fanns fler på listan som skulle hinnas med. Några stalltips fick jag och som skall undersökas närmare. Kul hobby som känns relevant.

 

 

 

Bra konditioner på 21 MHz

Jämfört med igår så blev det goda konditioner på 21 MHz idag. En bit upp i bergen upprättades stationen i skuggan av ett träd på gården till en liten bergskyrka.

image

Platsen var idealisk då det fanns både bord och pall att låna. Radiopasset började kl 14 lokal tid och slutade kl 19 för att hinna tillbaka till byn innan mörkrets inbrott. En vandring i nedförslut på ca 1 timme i rask takt.

image

 

Fin utsikt norrut och nordväst. Enda besökarna idag var bergsgetterna som nog undrade vad som var på gång. En sådan fastnade. På bilden ovan.

image

 

Det är inte mycket som behöv för att ha kul. Totalt 300 QSO blev det. Mest Europeer även om bandet öppnade upp rejält mot JA under sen eftermiddag.

 

 

 

 

 

Usla konditioner

Alla band från 14 och uppåt har varit usla idag. Inga DX hörda och de signaler som hörts har bara varit från Europa och några UA9 öster om Uralbergen. Jag skall prova en stund på 7 och 10 MHz sent nu ikväll och kanske en stund in på natten om condsen inte är allt för dåliga.

I morgon planeras en ny utflykt med portabelkörning ca 5 km söder om byn längs en stig upp i bergen. Troligen blir detta sen eftermiddag när solen inte står så högt på himmeln.

2 km norr om Lavidia

Ungefär mitt emellan Lavadia och Lethra Beach kommer man upp på ca 100 m höjd över havet innan det går nedför igen.

 

image

Här på bänken till vänster hängde jag av ryggsäcken och upprättade stationen. Till höger i bild står GP-antennen. 21 MHz öppnade upp mot Japan vid 16-tiden med bra signalstyrkor. Framåt 18-tiden dog 21 MHz ut fullständigt. Sista timman kördes mest EU på 18 och 14 MHz. Många SM i loggen och flera riktiga QSO vilket var trevligt för omväxlingens skull.

image

 

En vy ut över havet i riktning nordost.

image

Bergsgetterna var nyfikna på morsesignalerna…

 

 

 

 

Lethra Beach

Igår körde jag från Lethra Beach med fri take off utöver havet från NNV över till sydost. Konditionerna på de högre banden var risiga på förmiddagen med endast 14 MHz öppet. Framåt 15-tiden lokal tid öppnade 21 MHz upp mot JA  med många och starka signaler. Det blev kört drygt hundra japaner  innan det var dags att packa ner stationen för att vandra tillbaka över bergen.

Idag har jag tillbringat förmiddagen på stranden nedanför hotellet. Konditionerna var om möjligt ännu sämre än igår. Senare i eftermiddag skall jag bege mig upp på en bergsknalle 150 m över havet. Det är bara en kort vandring härifrån och jag stannar tills solen går ner. Får se vad det kan bli om banden öppnar upp igen.

Mikro Chorio

Hela dagen har tillbringats i den övergivna staden Mikro Chorio med portabelstationen upprättad i skuggan bland ruinerna.  Ett hundratal kontakter har avverkats på 18 och 21 MHz. De högre banden har varit helt tysta och även 14 MHz är dåligt.

Ganska många SM-stationer fastnade i loggen och under en halvtimma öppnade 21 MHz upp mot Japan. 40 japaner blev det och de flesta var vrålstarka, mycket starkare än stationerna från EU.

I morgon planerar jag för radiokörning från en strand några km norr om byn Livadia. Troligen tidig morgon fram till middagstid.

QRV från Tilos isl

Resan gick bra. Det stora fartyget från Rhodos till Tilos hade drabbats av konkurs så researrangören hade fixat alternativ transport via taxi från flygplatsen till en liten hamn ca 30 min västerut. Där mötte en liten taxibåt upp och ankomst till Tilos blev därmed fem timmar tidigare än planerat. Ibland kan problemen bli till det bättre. Utmärkt service!

image

Antennerna är nu installerade på toppen av hotellkomplexet. Lägenheten i byggnaden längst upp till höger i bild. Något bättre QTH går nog inte att finna. Totalt störningsfritt på alla band och en två rymliga antennbalkonger. En handfull kontakter har körts på och allt ser ut att fungera som planerat.

image

Utsikt över hamnen. Här skall det nog gå att trivas. Lugnt och skönt då det bara finns ett fåtal bilar på ön.

 

DX-semester till Tilos isl i Egeiska havet

Den 17 maj bär det iväg för en veckas studiebesök till Tilos* som ingår i ögruppen Dodekaneserna i Egeiska havet. Förutom en del vandring i bergen planeras för rogivande radioaktiviteter från några olika platser på öns ostkust kring byn Livadia. Bl a skall den övergivna spökstaden Mikro Horio besökas och aktiveras på de högre kortvågsbanden. Ruinerna från de gamla husen erbjuder skugga och research som gjorts på Internet visar en hel del lämpliga fästpunkter för antennerna.

Tilos är en ganska liten ö med bara 780 bofasta invånare 2011 fördelade på bara två byar. Turisterna lär inte vara allt för många och vad som kan läsas ut ur reseberättelser från besökare så finns det gott om svängrum.

Bild 7

Portabelstationen blir den samma som jag använde senast på Turk & Caicos isl och St Lucia isl i Karibien december 2014. Elecraft KX3 inbyggd i en batterilåda till en Ra200 station. Komplett med inbyggda LiFePO4-batterier för minst 8 timmars drift med full uteffekt 10 W PEP.

Antennerna blir också de samma som i Karibien, enkla GP- och dipolantenner för 14-28 MHz banden.

Endast morsetelegrafi och fokus på de högsta frekvensbanden som är öppna för tillfället.

Målet denna gång är att satsa mer på litet längre “vanliga QSO” eller Rag Chew och mindre av “5NN TU”.  Av den anledningen kommer jag ibland att ratta runt på banden och svara stationer som ropar CQ i hopp om att finna någon som har tid att säga mer än 5NN TU. Vi får se om och hur det lyckas.

Anropssignalen blir SV5/SM7EQL/P och om allt går bra med båtresan från Rhodos och inget strular på vägen så kan jag vara igång från Tilos den 18 maj till den 23 maj.

QSL info och mer om expeditionen till Tilos isl qrz.com/db/SV5/SM7EQL

/Bengt

—-
* Tilos är en grekisk ö i Egeiska havet och är en del av Dodekanesernas ögrupp. Tilos ligger mittemellan ön Kos och ön Rhodos. Tilos är en ö med berg, kullar och slätter där fyrahundra arter av blommor och örter växer och är också bebodd av många arter av sällsynta fåglar (hökörn, hökar, näktergal, guldfink, hägrar, biätare etc.). Hela ön är en stor ekologisk park och skyddas av internationella fördrag.

Livadia är öns största hamn och största stad. I staden finns resterna av ett slott, övergivna stenhus, stenlagda gator och bysantinska kyrkor som innehåller några gamla fresker. Livadia ligger cirka 2 km från öns huvudstad, Megalo Chorio.

1500-talsklostret Agios Panteleimon är övergett, men värt ett besök, eftersom det är mycket vackert och har några intressanta ikoner. Riddarnas slot är också värt ett besök, där riddarna av St John hade en bas på 1500-talet.

Färjor från öns hamn avgår till Pireus, Rhodos och andra öar i Dodekaneserna.