Slut i rutan

Då var Tilos expeditionen avslutad och jag är åter hemma i Skåne.  Totalt blev det kört drygt 1200 QSO i huvudsak på 18 och 21 MHz. 14 MHz var mest öppet mot Europa och 28 MHz var mer eller mindre stängt hela perioden. Bäst gick 21 MHz på sen eftermiddag till tidig kväll. 18 MHz kom som god två. En kväll provades 10 MHz med gott resultat inom Europa även om några JA kom igenom med bra signaler.

Olika platser på bergssluttningarna norr och söder om byn Lavidia aktiverades. Höjd över havet c:a 100 m med bäst take off i sektorn nord nordväst över mot ost sydost. Vid ett tillfälle en eftermiddag aktiverades spökstaden Mikro Chorio längre in på land och några gånger kördes från stränderna alldeles vid vattenkanten. T ex Lethra Beach som  gav fint resultat.

En övervägande del av QSO:na var Europa och en bit in i Ryssland. Ganska många UA9 och UA0 och flera hundra JA-stationer finns också med i loggen. Särskilt noteras ett QSO med Jim VQ95JC från Chagos isl som berättade att han körde QRP 2 watt till en dipol. Amer HZ1BH körde 10 W och det fanns fler som körde med låg effekt och hade gott om tid. Båda dessa på 18 MHz.

Sista dagen den 23/5 var det contest så det enda bandet som kom ifråga var 24 MHz. Konditionerna där var goda och det blev bl a ett långt riktigt QSO med Brian 9J2BO i Lusaka Zambia. Därefter två YB-stationer Indonesien, 5 Z0L och Mats LRR alias RM2D i Moscow.

Det blev också kört många SM-stationer och särskilt tack till de som inte hade bråttom och skulle med tåget. Flera fina långa Rag Chew QSO noterades. Ingen nämnd ingen glömd. Några SM-stationer ropade in många gånger under veckan för att ge riktiga rapporter och det uppskattas också liksom ett antal MP3-inspelningar som kommit via mail. Kul att höra hur 10 W kan dåna in i Sverige.

En del radio kördes också från hotellets balkong där störningsnivån var fullständigt noll. Inte en knäpp på något band vilket måste anses vara ytterst ovanligt i dessa elektriska tider. Turisterna var få så här i början säsongen och det gick att välja den radiomässigt bästa lägenheten i husets övervåning på toppen.

Jag kanske laddar upp några fler bilder senare när kameran tömts på innehåll. Det blev ju en hel del bilder från de dagliga vandringarna i bergen som indikerade mellan 7500 steg som minst till 22000 steg som mest enligt stegräknaren. Så det blev ju en ganska aktiv radiosemester på flera sätt.

Allmänt om Tilos kan sägas att ön och atmosfären där är helt olik många andra öar jag besökt. Det är en ö som man kan återvända till fler gånger utan att behöva bli besviken. Vädret var toppenfint hela veckan med 20 grader på kvällarna och uppemot 22-23 på dagarna. Vindstilla de flesta dagarna utom mitt i veckan då det blåste en svag bris.

Wher do we go next? -Ingen aning. En pensionär och före detta telegrafist på Bern Radio call sign HEB som jag träffade på Tilos hade som hobby att samla på öar. Han hade hunnit med att besöka 74 öar i Grekiska ö-riket och det fanns fler på listan som skulle hinnas med. Några stalltips fick jag och som skall undersökas närmare. Kul hobby som känns relevant.

 

 

 

Lämna ett svar