månadsarkiv: juli 2015

Radioamatörernas Sommerlejr på Helnäs, sydfyn

Allt sedan 1929 har Experimenterande Danske Radioamatörer (EDR) arrangerat “EDR Sommerlejr”.  I år hette lägret Radioamatörernas Sommerlejr då EDR av någon märklig anledning i sista stund dragit sig ur som sponsor.  I sak spelade det kanske mindre roll då arrangörerna, ofta en lokalklubb, alltid står på egna ben och det hela bygger på självkostnadsprincipen. Dock kan man ju undra hur styrelsen i EDR tänker när de vänder så många av de mest hängivna experimenterande medlemmarna ryggen.

01

Platsen var Helnäs Camping som ligger på en liten “ö” förbunden med en smal vägbank över till sydfyn.

0

Markområdet som stod till vårt förfogande är den bortre sammanhängande ytan i bilden ovan. Där samlades 60 enheter, husvagnar, husbilar och tält plus att en handfull stugor också utnyttjades. Med fruar och barn blev vi ca 150 personer. I stort sett varje enhet hade någon typ av antenn. Långa fiskespö och trådar kors och tvärs över platsen.

1

Att köra radio från campingplatsen gick väl si så där. Stundtals var det hög aktivitet på kortvågsbanden både på SSB och telegrafi. Jag som hade tagit med mig min portabelstation tog mig en kort promenad ner till stranden där jag sett ut en fantastiskt fin stationsplats i skuggan nära vattnet. Antennen står i vattenbrynet och på bilden ovan sitter undertecknad och Ole OZ9TM i operating position.

2

Radiostationen är väl ingalunda okänd vid det här laget men här är den igen. KX3 inbyggd i en Ra200 batterilåda komplett med LiFePO4 batterier och loggdator m m. Notera stolen i form av en sten med ryggstöd. Där satt jag bekvämt i skuggan och utan vind.

3

Många antenner av alla de slag. Vanligast för kortvåg torde de långa metspöna ha varit. På bilden ovan ser vi dock en mer robust konstruktion som är en 5-bandsvertikal med olika långa trådar matade från samma punkt. SVF var bra på alla band enligt uppgift. I bakgrunden en mast som bär upp en dipol för 80 m.

4

Fler metspön. Detta en vertikal för 7 MHz med fem radialer på gräsmattan.

5

Förr i tiden brukade det finnas någon som tagit med sig en fackverksmast och Yagi för kortvåg men i mer modern tid har antennerna blivit mindre. Här en hembyggd 3 elements QUAD för 6 m. Av ljudet från rotorn att döma så var aktiviteten hög. Huruvida det kördes några QSO glömde jag att kolla. En av dagarna var det vidöppet en bra bit in i Ryssland så det blev väl några QSO i loggen får vi hoppas.

6

EDR Tekniska Redaktör Jörgen OZ7TA varvade radioaktiviteterna med sitt radiostyrda flygplan. Det blev ett antal akrobatiska uppvisningar på fältet utanför campingplatsen. Imponerande drifttid på de små batterierna som höll kärran i luften nästan 15 min per laddning. Många andra hade med sig Quadrocopters och liknande flygetyg som avprovades på kvällarna då vinden mojnat en smula.  Leksaker för stora barn.

7

Jörgen OZ7TA demonstrerade även några av sina små radioprojekt. Här en komplett FM-transceiver uppbyggd kring Arduino som controller och ett litet radiokort med någon vanlig kinesisk IC som lär sitta i de flesta billiga PMR/Amatörradio walkie talkies som kommer från Asien. Antennen var en 30 dB pad men det blev kört en del lokala kontakter på lägerkanalen 145.500 MHz.

8

Ett annat tema en kväll var gamla radioapparater som användes av sommarlägren på 60-och 70-talen. Här ser vi några sådana klenoder från förr. De vassaste på den tiden var avgjort Storno CQP vars mekaniska utförande stod i en klass för sig själv. Att apparaten har en inbyggd ficklampa och även kapsylöppnare anpassad för de danska ölflaskorna gör inte saken sämre. Jag minns från 70-talet hur vi korkade upp ölen med våra CQP och jag har min kvar i junkboxen än.  9

Franz OZ8FG hade tagit med sig ett hemmabygge som baserats på ett schema från 50-talet. En dubbeltriod DCC90 plus en handfull komponenter samt glöd- och anodbatterier gav en komplett 6 m transceiver.  AM-modulationen lät utmärkt i en mottagare för FM. Men så är det ju med enkla sändare, en lagom blandning av AM och FM.

10

I ett annat tält förevisades utrustning för kortvåg. Det var sådana pjäser man kunde se i tälten förr i tiden. Tunga åbäken men alternativen var ju få.

11

Den sanne radioamatören bygger naturligtvis sitt eget krypin komplett med stort väggur och radioutrustning. Konstruktör är Ole OZ6OH alias OZ7T. Ett ändamålsenligt kryp in med lucka. Gäller att inte få fingrarna i kläm om pinnen faller av!

12

Som sagt, aktiviteten var god med mycket radio i alla hörn. Det var förhållandevis många som hördes köra telegrafi så än är hoppet inte ute!

Veckan gick fort och vädret var förhållandevis bra. Lätt regn en natt och ganska blåsigt några dagar. Men det gick att sitta ute på kvällarna och stämningen var som vanligt hög i danskarnas sällskap.

Nästa Sommerlejr blir på samma plats och Jörgen OZ7TA tog sig på rollen som sammankallande för arrangörsgruppen. Med all sannolikhet blir det fokus på det radiotekniska även nästa år.

/Bengt

 

Kort rapport från Ham Radio 2015

Helgen som gått har tillbringats i Friedrichshafen på Ham Radio 2015. Likt föregående år så var det ungefär samma utställare, samma loppisförsäljare och samma osålda objekt som trängdes i montrar och på loppisbord. Jag fick en känsla av att loppisen var något mindre än förra året men att i övrigt var allt sig likt.

1

Utbudet av gamla trotjänare som Drake, Collins m fl var minst lika stort som de senare 5-10 åren. Knappt några apparater sågs bäras iväg från borden vilket förmodligen beror på att vi gamla som varit med länge redan har hyllorna fulla av sådana apparater och de nya yngre radioamatörerna inte förstår att uppskatta det gamla omoderna.

2

Vad sägs om en R4C till det facila priset av 500 Euro eller den äldre R4A för endast 450 Euro. Risken att få apparaterna sålda till de priserna är obefintlig. Ingen av de c:a 17000 besökarna nappade på erbjudandena. Kanske hade säljarna svårt att skilja sig från sina kära klenoder och valde ett högt pris för säkerhets skull.  Priserna på Collins låg i samma härad.

3

Bland allt dammigt skrot på loppisborden fanns många andra lyckosökare som försökte prångla ut tveksamma produkter. Här ser vi en innovativ användning av aluminiumfälgar till cyklar. Sågas av och monteras på en träplatta, anslut en vridkondensator och mata med en liten slinga som ses i ovankanten av fälgen. För mottagning fungerar loopen säkert bra men för sändning kan man önska sig en bättre konstruktion med mindre övergångsresistanser i anslutningarna. Priset var högt men jag minns inte hur högt.

4

Tillställningar av det här slaget brukar samla en del udda figurer. Förr om året har jag sett radioamatörer iklädda stålhjälmar med monterad kvartsvågs GP på huvudet med sladd ner till en Handi Talkie. Ryggsäckar med uppstickande antenner är också en vanlig syn. I år var det knapert med de avvikande men ovanstående filur hade ju satsat stort på en udda utstyrsel. Som blickfång är det inte fel.

För egen del blev det en hel del småfynd som koaxialkontakter och övergångar av god kvalitet. Försilvrade och till symboliska priser då kontakter som inte blänker av krom är närmast osäljbara till de nya radioamatörerna. Vi gamla går efter oxiden och de helt svarta försilvrade är de enda som duger.

En US Army mobilantenn som nu kom till nytta i husbilen prutades ner från 60 Euro till 50. Möjligen lite dyrt men kvaliteten är enastående och 50 Euro är naturligtvis en spottstyver i sammanhanget. Komplett med kraftigt fordonsfäste och transportväska. Mint condition aldrig använd.

Sammanfattningsvis en trevlig resa med många nya intryck både från radiomässan och utelivet längs strandpromenaden i Friedrichshafen där restaurangerna ligger på rad.

 

Enkel mobilantenn för KV

Som ersättare till min gamla Hustler mobilvippa som såldes för några år sedan och G-whip-antennen som fungerar “bra” men är bökig att använda då längden måste justeras vid bandbyte har en 5,8 m lång sprötantenn monterats på husbilen. Antennsprötet består av fem delar glasfiberstång med inbakad kopparstrumpa som skruvas ihop.

4

I toppen av antennsprötet har jag monterat en svarvad nippel av 15 mm mässingstång som gängats invändigt 3/8-24 UNF vilken är standardgängan för en lång rad militära sprötantenner för manpack apparater. I gängan passar t ex Ra200 antennen 7 eller 8 sektioners typen. Det blir en lagom längd för användning på 7 och 10 MHz samt 3,5 MHz med reducerad prestanda. Men betydligt bättre än en ordinär mobilvippa som inte brukar vara mer än drygt 2 m lång med stora spolar som blir varma vid sändning med bara 100 W.

5

I all sin enkelhet har jag monterat antennfästet på en bit 5 mm 19″ frontplåt som skruvats fast i två 20×20 mm fyrkantprofil som bultats i ramen till solpanelen. Det blev stadigt. Antenntuner är AH4 från ICOM. Den monteras temporärt med två vingmuttrar och kablaget släpps ner genom den bakre ventialationsluckan som går att stänga helt. Radion är en IC706MKIIG och med autotunern blir det ju bekvämt att byta band. Vid prov igår noterades att tunern stämmer av 5,8 m antennen på alla band inkl 3,5 MHz. Så i princip räcker det ju med den korta antennen då mitt fokus ligger mer på de högre frekvensbanden. Antennfästet har två gängor, en stor fingängad yttergänga kring c:a 20 mm (har inte kollat vad den heter) samt en innergänga 3/8-24 UNF där Ra200-antennen med eller utan mina tre förlängare kan monteras.

Som jordplan används de båda railsen och monteringsprofilerna för solpanelen. Allt kablage mellan tak och insida har försetts med ferriter för att i möjligaste mån isolera bort RF att ta sig in i elsystemet och störa elektroniken för solcellsladdaren. Railsen har av någon anledning inte elektrisk kontakt med plåten i taket och det är något jag skall kika på vid tillfälle hur man på bästa sätt kan få bra kontakt.

Batteriladdaren för 230 VAC anslutning och solcellsladdaren är knäpptysta. Inga störningar alls på något band. Så allt verkar fungera bra. Testsändningar igår gav mängder av träffar på Reverse Beacon Network.

Installationen är naturligtvis endast avsedd att användas vid stillastående fordon. Mobiltrafik för min del är ointressant. Det är nog bättre att ha ögonen och koncentrationen på vägen.