Kategoriarkiv: DX-peditioner

Horisontell eller vertikal portabelantenn?

Det finns en vanlig missuppfattning om att en vertikal antenn ger låg strålningsvinkel och därmed påstås vara bättre än en horisontell dipol. Så kan det vara men det beror faktiskt på omständigheterna. En vanlig horisontell dipol som hänger någorlunda högt och fritt över marken är svårslagen. En horisontell dipol kräver dock två fästpunkter och har en viss riktverkan i lägre strålningsvinklar. En vertikal är i regel lättare att sätta upp och är mer rundstrålande.

PORTABELANTENNER ÖVER MEDELBRA MARK (5 mS/m Er 13)
Jämförelse mellan vertikal och horisontell antenn över medelbra mark

10 MHz:
Svart lob: Kvartvågs GP med matningspunkt 1 m över marken med 4 radialer.
Blå lob: Horisontell dipol 8 m över marken.

Det man kan se i vertikaldiagrammet ovan är att vertikalantennen (svart lob) ger en förhållandevis låg strålningsvinkel men att den horisontella dipolen (blå lob) faktiskt ändå är bättre. Simuleringen är gjord i EZNEC. Artikeln är tänkt att visa hur markens egenskaper generellt inverkar och vad som kan förväntas av olika antenntyper i verkligheten.

21 MHz:
Svart lob: Vertikal dipol med ändpunkten 1 m över marken.
Blå lob: Horisontell dipol 8 m över marken.

En vertikal dipol med den lägre ändpunkten bara någon meter över marken ger något lägre strålningsvinkel än en 1/4-vågs vertikal med några få radialer. Men den horisontella dipolen på 8 m höjd vinner ändå med nästan 6 dB, dvs 1 S-enhet.

PORTABELANTENNER ÖVER SALTVATTEN (5000 mS/m Er 81)
Jämförelse mellan vertikal och horisontell antenn över saltvatten

10 MHz:
Svart lob: Kvartvågs GP med matningspunkt 1 m över marken med 4 radialer.
Blå lob: Horisontell dipol 8 m över saltvatten.

Det finns dock ett fall där vertikala antenner slår ut den horisontella i de lägsta strålningsvinklarna som behövs för DX-förbindelser. Om vertikalen placeras i vattenbrynet eller ännu bättre en bit ut i havet med 2 – 4 upphöjda radialer men som inte har kontakt med vattenytan vinner vertikalen med 3 – 6 dB i de lägsta strålningsvinklarna.

21 MHz:
Svart lob: Vertikal dipol med ändpunkten 1 m över marken.
Blå lob: Horisontell dipol 8 m över saltvatten.

Konklusionen blir att det inte finns en bästa antenn, det finns bara olika sorters antenner som lämpar sig för olika förutsättningar och förbindelseavstånd.
En horisontell dipol på 6-10 m höjd över ängs- eller skogsmark är alltid en god kompromiss. I de fall det inte finns några fästpunkter kan en vertikal i form av en tråd tejpad på ett långt teleskopiskt glasfiberspö vara betydligt enklare att få till.

I exemplen ovan har banden 10 MHz och 21 MHz valts för att illustrera hur två vanliga antenntyper för portabelbruk kan förväntas bete sig över dels mark med “normal” konduktivitet och dels över saltvatten med extremt hög konduktivitet.

Innan man väljer antenn behöver man ta ställning till vad antennen skall användas till dvs vilka förbindelseavstånd som skall prioriteras. Gäller det trafik på låga frekvenser som 3,5 och 7 MHz inom en radie av säg 30-40 mil bör vertikala antenner undvikas helt. En horisontell dipol på så låg höjd som 3-4 meter kommer att fungera tillräckligt bra. Finns högre fästpunkter i häradet 6-8 m ökar effektiviteten ytterligare.

Om fokus ligger på DX-förbindelser så kan en vertikal antenn vara den allra bästa lösningen men endast i det fall där antennen kan monteras i vattenbrynet eller en bit ut i havet. Flyttar man upp den vertikala antennen en bit på stranden så blir det snabbt sämre.

@

Radioamatörernas Sommerlejr på Helnäs, sydfyn

Allt sedan 1929 har Experimenterande Danske Radioamatörer (EDR) arrangerat “EDR Sommerlejr”.  I år hette lägret Radioamatörernas Sommerlejr då EDR av någon märklig anledning i sista stund dragit sig ur som sponsor.  I sak spelade det kanske mindre roll då arrangörerna, ofta en lokalklubb, alltid står på egna ben och det hela bygger på självkostnadsprincipen. Dock kan man ju undra hur styrelsen i EDR tänker när de vänder så många av de mest hängivna experimenterande medlemmarna ryggen.

01

Platsen var Helnäs Camping som ligger på en liten “ö” förbunden med en smal vägbank över till sydfyn.

0

Markområdet som stod till vårt förfogande är den bortre sammanhängande ytan i bilden ovan. Där samlades 60 enheter, husvagnar, husbilar och tält plus att en handfull stugor också utnyttjades. Med fruar och barn blev vi ca 150 personer. I stort sett varje enhet hade någon typ av antenn. Långa fiskespö och trådar kors och tvärs över platsen.

1

Att köra radio från campingplatsen gick väl si så där. Stundtals var det hög aktivitet på kortvågsbanden både på SSB och telegrafi. Jag som hade tagit med mig min portabelstation tog mig en kort promenad ner till stranden där jag sett ut en fantastiskt fin stationsplats i skuggan nära vattnet. Antennen står i vattenbrynet och på bilden ovan sitter undertecknad och Ole OZ9TM i operating position.

2

Radiostationen är väl ingalunda okänd vid det här laget men här är den igen. KX3 inbyggd i en Ra200 batterilåda komplett med LiFePO4 batterier och loggdator m m. Notera stolen i form av en sten med ryggstöd. Där satt jag bekvämt i skuggan och utan vind.

3

Många antenner av alla de slag. Vanligast för kortvåg torde de långa metspöna ha varit. På bilden ovan ser vi dock en mer robust konstruktion som är en 5-bandsvertikal med olika långa trådar matade från samma punkt. SVF var bra på alla band enligt uppgift. I bakgrunden en mast som bär upp en dipol för 80 m.

4

Fler metspön. Detta en vertikal för 7 MHz med fem radialer på gräsmattan.

5

Förr i tiden brukade det finnas någon som tagit med sig en fackverksmast och Yagi för kortvåg men i mer modern tid har antennerna blivit mindre. Här en hembyggd 3 elements QUAD för 6 m. Av ljudet från rotorn att döma så var aktiviteten hög. Huruvida det kördes några QSO glömde jag att kolla. En av dagarna var det vidöppet en bra bit in i Ryssland så det blev väl några QSO i loggen får vi hoppas.

6

EDR Tekniska Redaktör Jörgen OZ7TA varvade radioaktiviteterna med sitt radiostyrda flygplan. Det blev ett antal akrobatiska uppvisningar på fältet utanför campingplatsen. Imponerande drifttid på de små batterierna som höll kärran i luften nästan 15 min per laddning. Många andra hade med sig Quadrocopters och liknande flygetyg som avprovades på kvällarna då vinden mojnat en smula.  Leksaker för stora barn.

7

Jörgen OZ7TA demonstrerade även några av sina små radioprojekt. Här en komplett FM-transceiver uppbyggd kring Arduino som controller och ett litet radiokort med någon vanlig kinesisk IC som lär sitta i de flesta billiga PMR/Amatörradio walkie talkies som kommer från Asien. Antennen var en 30 dB pad men det blev kört en del lokala kontakter på lägerkanalen 145.500 MHz.

8

Ett annat tema en kväll var gamla radioapparater som användes av sommarlägren på 60-och 70-talen. Här ser vi några sådana klenoder från förr. De vassaste på den tiden var avgjort Storno CQP vars mekaniska utförande stod i en klass för sig själv. Att apparaten har en inbyggd ficklampa och även kapsylöppnare anpassad för de danska ölflaskorna gör inte saken sämre. Jag minns från 70-talet hur vi korkade upp ölen med våra CQP och jag har min kvar i junkboxen än.  9

Franz OZ8FG hade tagit med sig ett hemmabygge som baserats på ett schema från 50-talet. En dubbeltriod DCC90 plus en handfull komponenter samt glöd- och anodbatterier gav en komplett 6 m transceiver.  AM-modulationen lät utmärkt i en mottagare för FM. Men så är det ju med enkla sändare, en lagom blandning av AM och FM.

10

I ett annat tält förevisades utrustning för kortvåg. Det var sådana pjäser man kunde se i tälten förr i tiden. Tunga åbäken men alternativen var ju få.

11

Den sanne radioamatören bygger naturligtvis sitt eget krypin komplett med stort väggur och radioutrustning. Konstruktör är Ole OZ6OH alias OZ7T. Ett ändamålsenligt kryp in med lucka. Gäller att inte få fingrarna i kläm om pinnen faller av!

12

Som sagt, aktiviteten var god med mycket radio i alla hörn. Det var förhållandevis många som hördes köra telegrafi så än är hoppet inte ute!

Veckan gick fort och vädret var förhållandevis bra. Lätt regn en natt och ganska blåsigt några dagar. Men det gick att sitta ute på kvällarna och stämningen var som vanligt hög i danskarnas sällskap.

Nästa Sommerlejr blir på samma plats och Jörgen OZ7TA tog sig på rollen som sammankallande för arrangörsgruppen. Med all sannolikhet blir det fokus på det radiotekniska även nästa år.

/Bengt

 

Enkel mobilantenn för KV

Som ersättare till min gamla Hustler mobilvippa som såldes för några år sedan och G-whip-antennen som fungerar “bra” men är bökig att använda då längden måste justeras vid bandbyte har en 5,8 m lång sprötantenn monterats på husbilen. Antennsprötet består av fem delar glasfiberstång med inbakad kopparstrumpa som skruvas ihop.

4

I toppen av antennsprötet har jag monterat en svarvad nippel av 15 mm mässingstång som gängats invändigt 3/8-24 UNF vilken är standardgängan för en lång rad militära sprötantenner för manpack apparater. I gängan passar t ex Ra200 antennen 7 eller 8 sektioners typen. Det blir en lagom längd för användning på 7 och 10 MHz samt 3,5 MHz med reducerad prestanda. Men betydligt bättre än en ordinär mobilvippa som inte brukar vara mer än drygt 2 m lång med stora spolar som blir varma vid sändning med bara 100 W.

5

I all sin enkelhet har jag monterat antennfästet på en bit 5 mm 19″ frontplåt som skruvats fast i två 20×20 mm fyrkantprofil som bultats i ramen till solpanelen. Det blev stadigt. Antenntuner är AH4 från ICOM. Den monteras temporärt med två vingmuttrar och kablaget släpps ner genom den bakre ventialationsluckan som går att stänga helt. Radion är en IC706MKIIG och med autotunern blir det ju bekvämt att byta band. Vid prov igår noterades att tunern stämmer av 5,8 m antennen på alla band inkl 3,5 MHz. Så i princip räcker det ju med den korta antennen då mitt fokus ligger mer på de högre frekvensbanden. Antennfästet har två gängor, en stor fingängad yttergänga kring c:a 20 mm (har inte kollat vad den heter) samt en innergänga 3/8-24 UNF där Ra200-antennen med eller utan mina tre förlängare kan monteras.

Som jordplan används de båda railsen och monteringsprofilerna för solpanelen. Allt kablage mellan tak och insida har försetts med ferriter för att i möjligaste mån isolera bort RF att ta sig in i elsystemet och störa elektroniken för solcellsladdaren. Railsen har av någon anledning inte elektrisk kontakt med plåten i taket och det är något jag skall kika på vid tillfälle hur man på bästa sätt kan få bra kontakt.

Batteriladdaren för 230 VAC anslutning och solcellsladdaren är knäpptysta. Inga störningar alls på något band. Så allt verkar fungera bra. Testsändningar igår gav mängder av träffar på Reverse Beacon Network.

Installationen är naturligtvis endast avsedd att användas vid stillastående fordon. Mobiltrafik för min del är ointressant. Det är nog bättre att ha ögonen och koncentrationen på vägen.

 

Mini DX-pedition till Helnäs isl

I mitten av juli planeras en mini DX- pedition med husbil till Helnäs som är en liten ö sydvest Fyn i Danmark.  Ön har vägförbindelse längs en smal landremsa med fastlandet. Kanske är ön bara en halvö, beroende hur man vill se på saken.

imageHelnäs Camping är också platsen för EDR Sommerlejr som i skrivande stund har mottagit ca 45 föranmälningar av gästande radioamatörer från hela Danmark och SM7-land.

Radioutrustningen denna gång blir förutom QRP-portabelstationen min smått antika ICOM IC706MKIIG som skall installeras i husbilen tillsammans med AH4 tunern på taket. Antenn blir en 10 m lång  sprötantenn som skall monteras mitt på husbilens tak. Bottensektionen är en US Army mobilantenn med fyra 1,25 m långa sektioner av glasfiber som skruvas ihop. På toppen har jag svarvat till en adapter där min förlängda Ra200 antenn kan skruvas på. Det gör en totallängd om knappt 10 m.

Antennen kommer på plats under veckan och då får vi se hur den beter sig med husbilen som motpol.

 

Slut i rutan

Då var Tilos expeditionen avslutad och jag är åter hemma i Skåne.  Totalt blev det kört drygt 1200 QSO i huvudsak på 18 och 21 MHz. 14 MHz var mest öppet mot Europa och 28 MHz var mer eller mindre stängt hela perioden. Bäst gick 21 MHz på sen eftermiddag till tidig kväll. 18 MHz kom som god två. En kväll provades 10 MHz med gott resultat inom Europa även om några JA kom igenom med bra signaler.

Olika platser på bergssluttningarna norr och söder om byn Lavidia aktiverades. Höjd över havet c:a 100 m med bäst take off i sektorn nord nordväst över mot ost sydost. Vid ett tillfälle en eftermiddag aktiverades spökstaden Mikro Chorio längre in på land och några gånger kördes från stränderna alldeles vid vattenkanten. T ex Lethra Beach som  gav fint resultat.

En övervägande del av QSO:na var Europa och en bit in i Ryssland. Ganska många UA9 och UA0 och flera hundra JA-stationer finns också med i loggen. Särskilt noteras ett QSO med Jim VQ95JC från Chagos isl som berättade att han körde QRP 2 watt till en dipol. Amer HZ1BH körde 10 W och det fanns fler som körde med låg effekt och hade gott om tid. Båda dessa på 18 MHz.

Sista dagen den 23/5 var det contest så det enda bandet som kom ifråga var 24 MHz. Konditionerna där var goda och det blev bl a ett långt riktigt QSO med Brian 9J2BO i Lusaka Zambia. Därefter två YB-stationer Indonesien, 5 Z0L och Mats LRR alias RM2D i Moscow.

Det blev också kört många SM-stationer och särskilt tack till de som inte hade bråttom och skulle med tåget. Flera fina långa Rag Chew QSO noterades. Ingen nämnd ingen glömd. Några SM-stationer ropade in många gånger under veckan för att ge riktiga rapporter och det uppskattas också liksom ett antal MP3-inspelningar som kommit via mail. Kul att höra hur 10 W kan dåna in i Sverige.

En del radio kördes också från hotellets balkong där störningsnivån var fullständigt noll. Inte en knäpp på något band vilket måste anses vara ytterst ovanligt i dessa elektriska tider. Turisterna var få så här i början säsongen och det gick att välja den radiomässigt bästa lägenheten i husets övervåning på toppen.

Jag kanske laddar upp några fler bilder senare när kameran tömts på innehåll. Det blev ju en hel del bilder från de dagliga vandringarna i bergen som indikerade mellan 7500 steg som minst till 22000 steg som mest enligt stegräknaren. Så det blev ju en ganska aktiv radiosemester på flera sätt.

Allmänt om Tilos kan sägas att ön och atmosfären där är helt olik många andra öar jag besökt. Det är en ö som man kan återvända till fler gånger utan att behöva bli besviken. Vädret var toppenfint hela veckan med 20 grader på kvällarna och uppemot 22-23 på dagarna. Vindstilla de flesta dagarna utom mitt i veckan då det blåste en svag bris.

Wher do we go next? -Ingen aning. En pensionär och före detta telegrafist på Bern Radio call sign HEB som jag träffade på Tilos hade som hobby att samla på öar. Han hade hunnit med att besöka 74 öar i Grekiska ö-riket och det fanns fler på listan som skulle hinnas med. Några stalltips fick jag och som skall undersökas närmare. Kul hobby som känns relevant.

 

 

 

Bra konditioner på 21 MHz

Jämfört med igår så blev det goda konditioner på 21 MHz idag. En bit upp i bergen upprättades stationen i skuggan av ett träd på gården till en liten bergskyrka.

image

Platsen var idealisk då det fanns både bord och pall att låna. Radiopasset började kl 14 lokal tid och slutade kl 19 för att hinna tillbaka till byn innan mörkrets inbrott. En vandring i nedförslut på ca 1 timme i rask takt.

image

 

Fin utsikt norrut och nordväst. Enda besökarna idag var bergsgetterna som nog undrade vad som var på gång. En sådan fastnade. På bilden ovan.

image

 

Det är inte mycket som behöv för att ha kul. Totalt 300 QSO blev det. Mest Europeer även om bandet öppnade upp rejält mot JA under sen eftermiddag.

 

 

 

 

 

Usla konditioner

Alla band från 14 och uppåt har varit usla idag. Inga DX hörda och de signaler som hörts har bara varit från Europa och några UA9 öster om Uralbergen. Jag skall prova en stund på 7 och 10 MHz sent nu ikväll och kanske en stund in på natten om condsen inte är allt för dåliga.

I morgon planeras en ny utflykt med portabelkörning ca 5 km söder om byn längs en stig upp i bergen. Troligen blir detta sen eftermiddag när solen inte står så högt på himmeln.

2 km norr om Lavidia

Ungefär mitt emellan Lavadia och Lethra Beach kommer man upp på ca 100 m höjd över havet innan det går nedför igen.

 

image

Här på bänken till vänster hängde jag av ryggsäcken och upprättade stationen. Till höger i bild står GP-antennen. 21 MHz öppnade upp mot Japan vid 16-tiden med bra signalstyrkor. Framåt 18-tiden dog 21 MHz ut fullständigt. Sista timman kördes mest EU på 18 och 14 MHz. Många SM i loggen och flera riktiga QSO vilket var trevligt för omväxlingens skull.

image

 

En vy ut över havet i riktning nordost.

image

Bergsgetterna var nyfikna på morsesignalerna…

 

 

 

 

Lethra Beach

Igår körde jag från Lethra Beach med fri take off utöver havet från NNV över till sydost. Konditionerna på de högre banden var risiga på förmiddagen med endast 14 MHz öppet. Framåt 15-tiden lokal tid öppnade 21 MHz upp mot JA  med många och starka signaler. Det blev kört drygt hundra japaner  innan det var dags att packa ner stationen för att vandra tillbaka över bergen.

Idag har jag tillbringat förmiddagen på stranden nedanför hotellet. Konditionerna var om möjligt ännu sämre än igår. Senare i eftermiddag skall jag bege mig upp på en bergsknalle 150 m över havet. Det är bara en kort vandring härifrån och jag stannar tills solen går ner. Får se vad det kan bli om banden öppnar upp igen.