DX-semester till Tilos isl i Egeiska havet

Den 17 maj bär det iväg för en veckas studiebesök till Tilos* som ingår i ögruppen Dodekaneserna i Egeiska havet. Förutom en del vandring i bergen planeras för rogivande radioaktiviteter från några olika platser på öns ostkust kring byn Livadia. Bl a skall den övergivna spökstaden Mikro Horio besökas och aktiveras på de högre kortvågsbanden. Ruinerna från de gamla husen erbjuder skugga och research som gjorts på Internet visar en hel del lämpliga fästpunkter för antennerna.

Tilos är en ganska liten ö med bara 780 bofasta invånare 2011 fördelade på bara två byar. Turisterna lär inte vara allt för många och vad som kan läsas ut ur reseberättelser från besökare så finns det gott om svängrum.

Bild 7

Portabelstationen blir den samma som jag använde senast på Turk & Caicos isl och St Lucia isl i Karibien december 2014. Elecraft KX3 inbyggd i en batterilåda till en Ra200 station. Komplett med inbyggda LiFePO4-batterier för minst 8 timmars drift med full uteffekt 10 W PEP.

Antennerna blir också de samma som i Karibien, enkla GP- och dipolantenner för 14-28 MHz banden.

Endast morsetelegrafi och fokus på de högsta frekvensbanden som är öppna för tillfället.

Målet denna gång är att satsa mer på litet längre “vanliga QSO” eller Rag Chew och mindre av “5NN TU”.  Av den anledningen kommer jag ibland att ratta runt på banden och svara stationer som ropar CQ i hopp om att finna någon som har tid att säga mer än 5NN TU. Vi får se om och hur det lyckas.

Anropssignalen blir SV5/SM7EQL/P och om allt går bra med båtresan från Rhodos och inget strular på vägen så kan jag vara igång från Tilos den 18 maj till den 23 maj.

QSL info och mer om expeditionen till Tilos isl qrz.com/db/SV5/SM7EQL

/Bengt

—-
* Tilos är en grekisk ö i Egeiska havet och är en del av Dodekanesernas ögrupp. Tilos ligger mittemellan ön Kos och ön Rhodos. Tilos är en ö med berg, kullar och slätter där fyrahundra arter av blommor och örter växer och är också bebodd av många arter av sällsynta fåglar (hökörn, hökar, näktergal, guldfink, hägrar, biätare etc.). Hela ön är en stor ekologisk park och skyddas av internationella fördrag.

Livadia är öns största hamn och största stad. I staden finns resterna av ett slott, övergivna stenhus, stenlagda gator och bysantinska kyrkor som innehåller några gamla fresker. Livadia ligger cirka 2 km från öns huvudstad, Megalo Chorio.

1500-talsklostret Agios Panteleimon är övergett, men värt ett besök, eftersom det är mycket vackert och har några intressanta ikoner. Riddarnas slot är också värt ett besök, där riddarna av St John hade en bas på 1500-talet.

Färjor från öns hamn avgår till Pireus, Rhodos och andra öar i Dodekaneserna.

Lämna ett svar