Lågt placerad GP kontra C-pole på 21 MHz

Idag lördag eftermiddag och kväll jämförs GP-antennen monterad direkt på radiolådan innehållande KX3 och batterier m m med C-pole antennen. På bilden nedan används en dummy-låda då fyrsändarna är lokaliserade inomhus och antennerna matas med lång koaxialkabel.

A8

Precis som tidigare är en strömdrossel placerad nära antennens matningspunkt för att isolera bort inverkan från koaxialkabeln. Matningspunkten sitter c:a 25-30 cm över gräsmattan och de två radialerna är 3,2 m långa och utsträckta på samma höjd. Detta är nog den mest minimalistiska antennen som är lätt att installera på stranden i vattenbrynet. Kräver ingen mast och inga staglinor. Vikten i radiolådan är tillräcklig för att antennen skall stå stabilt om det inte blåser för mycket. Matarelementet är en 8-sektioners typ Ra-200 antenn med en extra sektion påskruvad i toppen. 9 sektioner och ger tillsammans med valda radiallängder resonans på 21,0 MHz  med SVF 1,2:1. Samma antenn med matningspunkten placerad på 1,7 m höjd och i övrigt samma längder på strålare och radialer resonerar på 21.1 MHz med SVF 1,05:1.   Någon finjustering är inte nödvändig då bandbredden är tillräckligt stor för att täcka in olika monteringsscenarion.

A3

GP-antennen jämförs nu med C-pole antennen som liksom tidigare har sin matningspunkt 1 m över gräsmattan.

* SK7CQ sänder med 10 watt mätt i matningspunkten på GP-antennen.
* SK7OB sänder med 10 watt mätt i matningspunkten på C-pole antennen.

Här kan experimentet följas i realtid via Reverse Beacon Network.
http://www.reversebeacon.net/dxsd1/dxsd1.php?f=0&c=sk7*&t=dx

Genom att samla in många mätvärden från målområdet som tills vidare är nordöstra USA där det finns ganska många Skimmer-mottagare så går det att få en ganska klar uppfattning om vilken antenn som ger bäst resultat. Just de här två antennerna ligger väldigt nära och kan sannolikt anses vara likvärdiga. Tidigare försök har visat att en halvvågsdipol på c:a 7 m höjd ger c:a 4 dB högre mätvärden än GP-antennerna. Det har också visats att GP-antennerna placerade på öresundsstranden alldeles nere i vattenbrynet ger likvärdiga mätvärden som dipolen placerad 7 m över gräsmattan in på land.

Sammanfattningsvis gäller att på land går en horisontell dipol bäst och i vattenbrynet vinner GP-antennen.  Möjligen skulle en horisontell dipol bli aningen bättre alldeles i närheten av havet men ändå inte ge den låga strålningsvinkeln som GP-antennen ger och som kommer mer till sin rätt på längre distanser än nordöstra USA som ju får betecknas som medeldistans i sammanhanget.

Uppdatering kl 22.53 den 11/10 2014
Konditionerna mot USA är över för idag och fyrarna stängda. De tre stationer som rapporterat flest träffar är W3LPL, KM3T och WZ7I. Samtliga i nordöstra delen av USA.

A7

W3LPL

A6

KM3T

A5

WZ7I

Slutsatsen får väl bli att de båda antennerna som jämförts idag är helt likvärdiga. I morgon fortsätter försöken med en halvvågsdipol på 7 m höjd mot GP-antennen 25-30 cm över marken. Denna kombination har undersökts några gånger tidigare  men under sämre konditioner som inte gav tillräckligt många mätvärden för att dra tillräckligt säkra slutsatser.

/Bengt

 

Lämna ett svar