Kort rapport från Ham Radio 2015

Helgen som gått har tillbringats i Friedrichshafen på Ham Radio 2015. Likt föregående år så var det ungefär samma utställare, samma loppisförsäljare och samma osålda objekt som trängdes i montrar och på loppisbord. Jag fick en känsla av att loppisen var något mindre än förra året men att i övrigt var allt sig likt.

1

Utbudet av gamla trotjänare som Drake, Collins m fl var minst lika stort som de senare 5-10 åren. Knappt några apparater sågs bäras iväg från borden vilket förmodligen beror på att vi gamla som varit med länge redan har hyllorna fulla av sådana apparater och de nya yngre radioamatörerna inte förstår att uppskatta det gamla omoderna.

2

Vad sägs om en R4C till det facila priset av 500 Euro eller den äldre R4A för endast 450 Euro. Risken att få apparaterna sålda till de priserna är obefintlig. Ingen av de c:a 17000 besökarna nappade på erbjudandena. Kanske hade säljarna svårt att skilja sig från sina kära klenoder och valde ett högt pris för säkerhets skull.  Priserna på Collins låg i samma härad.

3

Bland allt dammigt skrot på loppisborden fanns många andra lyckosökare som försökte prångla ut tveksamma produkter. Här ser vi en innovativ användning av aluminiumfälgar till cyklar. Sågas av och monteras på en träplatta, anslut en vridkondensator och mata med en liten slinga som ses i ovankanten av fälgen. För mottagning fungerar loopen säkert bra men för sändning kan man önska sig en bättre konstruktion med mindre övergångsresistanser i anslutningarna. Priset var högt men jag minns inte hur högt.

4

Tillställningar av det här slaget brukar samla en del udda figurer. Förr om året har jag sett radioamatörer iklädda stålhjälmar med monterad kvartsvågs GP på huvudet med sladd ner till en Handi Talkie. Ryggsäckar med uppstickande antenner är också en vanlig syn. I år var det knapert med de avvikande men ovanstående filur hade ju satsat stort på en udda utstyrsel. Som blickfång är det inte fel.

För egen del blev det en hel del småfynd som koaxialkontakter och övergångar av god kvalitet. Försilvrade och till symboliska priser då kontakter som inte blänker av krom är närmast osäljbara till de nya radioamatörerna. Vi gamla går efter oxiden och de helt svarta försilvrade är de enda som duger.

En US Army mobilantenn som nu kom till nytta i husbilen prutades ner från 60 Euro till 50. Möjligen lite dyrt men kvaliteten är enastående och 50 Euro är naturligtvis en spottstyver i sammanhanget. Komplett med kraftigt fordonsfäste och transportväska. Mint condition aldrig använd.

Sammanfattningsvis en trevlig resa med många nya intryck både från radiomässan och utelivet längs strandpromenaden i Friedrichshafen där restaurangerna ligger på rad.

 

Lämna ett svar