Bra tryck på 28 MHz idag

Vid 07,30-tiden tog jag min portabelstation över axeln och vandrade ner en bit för backen till en fri plats på 80 m höjd över havet. Det finns hur många bra platser som helst här att köra radio ifrån.  Idag satsade jag på 28 MHz igen. Det har visat sig att de högsta banden är öppna varje dag här och med förbluffande höga signalstyrkor från Europa. Särskilt ner mot de södra delarna.

image

När stationen upprättats en liten stund senare så blev det pile up direkt. Ganska stökigt med många operatörer som inte verkar bry sig om att lyssna. Men det är det vanliga problemet när infon dyker upp på DX-clustren.

image

Aktiviteten liksom signalstyrkorna föll efter någon timmas körande. Stundtals gick det trögt men de som svarade från Europa var ändå starka. Tanken var att köra fram till 12-tiden lokal tid men då öppnade bandet ordentligt mot Europa med fantastiska signalstyrkor. Svårt att slita sig och det blev ytterligare en stunds körning. Totalt 650 QSO övervägande Europa men även en del jänkare, Sydamerika och Sydafrika blev det.

image

Väl tillbaka i högkvarteret smakade det bra med en iskall Piton på verandan.

Även här har aktiviteten varit hög hela dagen. Ronnie har kört 12 m och fick ihop 300 QSO på några timmar.

image

Från vänster Jim K8DOD, i mitten Jim AD4J som kör 21 MHz samt till höger Ernest J69AZ en lokal amatör som besökt oss varje dag och är med och kör radio.

Igår kväll provade jag min KX3 med GP-antennen uppsatt i trädgården här och avstämd till 10 MHz. Drygt 100 QSO avverkades med USA, Sydamerika och Europa. Det behövs inte mycket effekt och antenner med ett så fritt och fint QTH.

Jag fyller på med några bilder från igår förmiddag då jag och Chris W6HFP körde från Donky Beach på nordöstra sidan av ön.

image

Donky Beach kan skönjas mitt i bilden ovan. Vägarna eller rättare sagt kostigarna dit var med nöd och näppe farbara med vanlig bil. Men det gick bra utan missöden efter att vi rensat vägen för stora sten på ett par ställen.

Min stationsplats ligger i bortre änden av beachen med öppet hav mot Europa. Chris satte upp sin station på en liten udde strax utanför bilden till vänster.

image

Här sitter jag i skuggan iförd regnjacka. Saltstänk från havet och spridda regnskurar precis lagom långa för att bli dyngblöt.

GP-antennen placerades precis i vattenbrynet och verkade fungera förträffligt bra.

/Bengt

 

Lämna ett svar