VP5 & J6 DX-peditionerna

Om allt går som planerat så anländer jag och Ronnie SM7DKF till VP5 Providenciales, Turks & Caicos Islands  sen eftermiddag den 29 november. Möjligen blir det tid för radiokörning en stund på kvällen då de högre frekvensbanden är öppna mot USA och Sydamerika. För Europa är det annars förmiddagarna som blir aktuella.

D1

Exakt vilka möjligheter att sätta upp antennerna på hotellet där vi skall bo vet vi inte. Men det finns många andra alternativa platser att köra ifrån då utrustningen är batteridriven och lätt att ta med sig. Själv har jag rekat några ställen längs Grace Bay Beach och ett av dessa ställen är markerat på kartan ovan. Den gula linjen pekar i 37 grader mot norra Europa d v s hem till Skåne.

D2

Samma plats sedd norrifrån. Någonstans på stranden alldeles vid vattenbrynet bör det gå att köra portabelt ifrån med de vertikala antennerna. Alternativet är horisontella dipoler från några av de många obebyggda tomterna som finns över hela ön.

D7

Utbredningsprognosen för sträckan Providenciales hem till Skåne ser ut så här för december månad. Prognosen är baserad på 10 watt sändareffekt till en GP-antenn och en dipol på 10 m höjd i andra änden av sträckan. Vi kan läsa ut att störst sannolikhet för förbindelse är på 21 och 24 MHz. Även 18 och 28 MHz bör gå bra när konditionerna tillåter. När klockan är 12 UTC så är lokal tid 07 på morgonen.  De primära banden för min del blir 18, 21 och 24 MHz. I skrivande stund finns inga planer på de lägre banden. Det skall noteras att det här inte är en regelrätt sponsrad DX-pedition där vi tvingas sitta klistrade framför radion och köra dygnet runt. Kalla det för DX-semester med några timmars radio när andan faller på. Av samma anledning finns inga bestämda tider och frekvenser och inga sked bestäms i förväg.Operationen från Providenciales avslutas den 6 december då färden går vidare till St Lucia J6.

D4

Ankomst till St Lucia och villan,Chateau Devaux, vi hyrt beräknas till sen eftermiddag den 7 december. Huruvida det blir någon radiokörning den dagen vet vi inte. Vi sammanstrålar med 6 jänkare och jag skulle tro att tiden får tillbringas för att sätta upp master och antenner vid villan. Totalt blir vi 8 stationer aktiva på CW och SSB samt digitala moder. Någon av jänkarna tar med sig grejor för 6 m och om konditionerna mot förmodan skulle räcka till för Europa så är det ju bra.

D3

Närmaste beach från villan ligger på c:a 500 m avstånd. Den gula linjen pekar i riktning Skåne. Det finns en handfull andra alternativa platser på klippavsatser och på gångavstånd som kanske kommer att utvärderas närmare. Men den platsen som är utmärkt på kartan är lätt tillgänglig och använd av jänkarna som körde därifrån förra året.

Villan ligger på c:a 85 m höjd alldeles ute på en klippavsats med ett brant stup ner mot havet. Toppenfina möjligheter att hänga upp dipoler som bör få en utmärkt take off halva varvet runt från väster över norr till öster.

D8

Prognosen för sträckan St Lucia isl – Skåne är i stora drag den samma som för Providenciales. Det är förmiddagarna lokal tid på St Lucia som gäller för Europa. När klockan är 12 UTC är lokal tid 08 på morgonen. USA och Sydamerika öppnar upp på eftermiddagen och under kvällen.

Så ser planerna ut. Jag kommer att köra split och lyssnar c:a 1…1,5 kHz upp. Svaga signaler har företräde framför de jättestarka. De som ropar utan avbrott under pågående förbindelser där det är uppenbart en fråga om dålig trafikdisciplin kommer inte att “höras” av mig. Samma enkla principer som jag tillämpat under de andra DX-peditionerna och som visat sig effektiva.

Det skall bli spännande att se hur ynka 10 watt till minimalistiska antenner står sig och hur väl prognoserna stämmer överens med verkligheten. Jag har skrivit ut en lathund baserat på prognoserna som hjälp att välja optimalt band.

Till slut, radiokörandet är bara en liten del av alla de aktiviteter som planerats på ön. Det blir naturligtvis besök på diverse “turistattraktioner” och vi är även inbjudna till den lokala amatörradioklubben som samlat ihop de flesta aktiva amatörerna på ön. Det finns även ett gäng amatörer som specialiserat sig på QRP-portabel-körning från klippor och stränder och som kommer att vara med oss under veckan. Aktiviteterna avslutas den 15 december.

QSL-manager för VP5/SM7EQL och J6/SM7EQL operationerna är Eric SM6JSM. Korten kommer att tryckas upp i början av januari och beräknas kunna skickas ut fr o m februari/mars eller så.

Reglerna för QSL finns att ta del av på QRZ.COM http://qrz.com/db/sm6jsm

/Bengt

 

 

 

 

 

Lämna ett svar