Meningen med hembygge

Varför bygga egen radioutrustning när allt som behövs  finns att köpa färdigt?  Den frågan har sysselsatt många stora tänkare och svaren är nog skiftande.

Du som saknar varje intresse att mixtra med elektronik och bygga din egen radioutrustning bör kanske avhålla dig ifrån att skaffa lödkolv. Skruva inte av locket på radion och fundera inte på varför och hur radion fungerar.

Du som är nyfiken på hur saker och ting fungerar och kanske sätter en ära i att utifrån egen hjärna och  med egna händer bygga dina apparater och antenner själv har närmast obegränsade möjligheter. Aldrig förr har det funnits så stor tillgång till komponenter, beräkningsprogram och utrangerade proffsinstrument som idag. För några tusenlappar går det att skaffa sig ett kompetent radiolaboratorium som våra föregångare bara kunde drömma om. Håll ögonen öppna på begagnatmarknaden och loppisarna.

Många av oss som bygger radio gör det nog inte för att vi måste eller behöver det vi bygger. Nej, det handlar istället mer om tillfredsställelsen att skapa något eget i kombination med en aldrig sinande nyfikenhet på vad som händer om man gör si eller så.

Var och en får försöka finna sin egen nisch och det ena utesluter inte det andra. Det viktiga är att vi alla ser en mening med det vi själva brinner för och sysslar med.

 

 

 

 

Kommentera