Enkel mobilantenn för KV

Som ersättare till min gamla Hustler mobilvippa som såldes för några år sedan och G-whip-antennen som fungerar “bra” men är bökig att använda då längden måste justeras vid bandbyte har en 5,8 m lång sprötantenn monterats på husbilen. Antennsprötet består av fem delar glasfiberstång med inbakad kopparstrumpa som skruvas ihop.

4

I toppen av antennsprötet har jag monterat en svarvad nippel av 15 mm mässingstång som gängats invändigt 3/8-24 UNF vilken är standardgängan för en lång rad militära sprötantenner för manpack apparater. I gängan passar t ex Ra200 antennen 7 eller 8 sektioners typen. Det blir en lagom längd för användning på 7 och 10 MHz samt 3,5 MHz med reducerad prestanda. Men betydligt bättre än en ordinär mobilvippa som inte brukar vara mer än drygt 2 m lång med stora spolar som blir varma vid sändning med bara 100 W.

5

I all sin enkelhet har jag monterat antennfästet på en bit 5 mm 19″ frontplåt som skruvats fast i två 20×20 mm fyrkantprofil som bultats i ramen till solpanelen. Det blev stadigt. Antenntuner är AH4 från ICOM. Den monteras temporärt med två vingmuttrar och kablaget släpps ner genom den bakre ventialationsluckan som går att stänga helt. Radion är en IC706MKIIG och med autotunern blir det ju bekvämt att byta band. Vid prov igår noterades att tunern stämmer av 5,8 m antennen på alla band inkl 3,5 MHz. Så i princip räcker det ju med den korta antennen då mitt fokus ligger mer på de högre frekvensbanden. Antennfästet har två gängor, en stor fingängad yttergänga kring c:a 20 mm (har inte kollat vad den heter) samt en innergänga 3/8-24 UNF där Ra200-antennen med eller utan mina tre förlängare kan monteras.

Som jordplan används de båda railsen och monteringsprofilerna för solpanelen. Allt kablage mellan tak och insida har försetts med ferriter för att i möjligaste mån isolera bort RF att ta sig in i elsystemet och störa elektroniken för solcellsladdaren. Railsen har av någon anledning inte elektrisk kontakt med plåten i taket och det är något jag skall kika på vid tillfälle hur man på bästa sätt kan få bra kontakt.

Batteriladdaren för 230 VAC anslutning och solcellsladdaren är knäpptysta. Inga störningar alls på något band. Så allt verkar fungera bra. Testsändningar igår gav mängder av träffar på Reverse Beacon Network.

Installationen är naturligtvis endast avsedd att användas vid stillastående fordon. Mobiltrafik för min del är ointressant. Det är nog bättre att ha ögonen och koncentrationen på vägen.

 

Lämna ett svar