Enkel mobilantenn för KV

Som ersättare till min gamla Hustler mobilvippa som såldes för några år sedan och G-whip-antennen som fungerar ”bra” men är bökig att använda då längden måste justeras vid bandbyte har en 5,8 m lång sprötantenn monterats på husbilen. Antennsprötet består av fem delar glasfiberstång med inbakad kopparstrumpa som skruvas ihop.

4

I toppen av antennsprötet har jag monterat en svarvad nippel av 15 mm mässingstång som gängats invändigt 3/8-24 UNF vilken är standardgängan för en lång rad militära sprötantenner för manpack apparater. I gängan passar t ex Ra200 antennen 7 eller 8 sektioners typen. Det blir en lagom längd för användning på 7 och 10 MHz samt 3,5 MHz med reducerad prestanda. Men betydligt bättre än en ordinär mobilvippa som inte brukar vara mer än drygt 2 m lång med stora spolar som blir varma vid sändning med bara 100 W.

5

I all sin enkelhet har jag monterat antennfästet på en bit 5 mm 19″ frontplåt som skruvats fast i två 20×20 mm fyrkantprofil som bultats i ramen till solpanelen. Det blev stadigt. Antenntuner är AH4 från ICOM. Den monteras temporärt med två vingmuttrar och kablaget släpps ner genom den bakre ventialationsluckan som går att stänga helt. Radion är en IC706MKIIG och med autotunern blir det ju bekvämt att byta band. Vid prov igår noterades att tunern stämmer av 5,8 m antennen på alla band inkl 3,5 MHz. Så i princip räcker det ju med den korta antennen då mitt fokus ligger mer på de högre frekvensbanden. Antennfästet har två gängor, en stor fingängad yttergänga kring c:a 20 mm (har inte kollat vad den heter) samt en innergänga 3/8-24 UNF där Ra200-antennen med eller utan mina tre förlängare kan monteras.

Som jordplan används de båda railsen och monteringsprofilerna för solpanelen. Allt kablage mellan tak och insida har försetts med ferriter för att i möjligaste mån isolera bort RF att ta sig in i elsystemet och störa elektroniken för solcellsladdaren. Railsen har av någon anledning inte elektrisk kontakt med plåten i taket och det är något jag skall kika på vid tillfälle hur man på bästa sätt kan få bra kontakt.

Batteriladdaren för 230 VAC anslutning och solcellsladdaren är knäpptysta. Inga störningar alls på något band. Så allt verkar fungera bra. Testsändningar igår gav mängder av träffar på Reverse Beacon Network.

Installationen är naturligtvis endast avsedd att användas vid stillastående fordon. Mobiltrafik för min del är ointressant. Det är nog bättre att ha ögonen och koncentrationen på vägen.

 

5 reaktioner på ”Enkel mobilantenn för KV

 1. Kul projekt!
  Du genomför det jag alltid dröm om.
  Även om jag vill gå längre.
  Att överge fast bostad till förmån för ett mobilt boende.
  Färdas överallt i Europa vore ett intressant alternativ.

 2. Hej Hans, kul att höra av dig. Looong time ago. Att överge sin fasta bostad helt är nog svårt då man samlat på sig flera hundra kubikmeter bra att ha saker som skulle vara svåra att skiljas ifrån? Men nog kunde jag för min del tänka mig att bomma igen butiken under hela vinterhalvåret från september till maj och dra söderut. Många pensionärer gör ju så och antalet tycks öka.

  Mest optimalt i rådande läge vore kanske att avveckla den stora villan med stor trädgård, tömma junkboxarna, magasinera det mest värdefulla och satsa på en mindre lägenhet här i Sverige som i princip inte behöver någon tillsyn alls. Därifrån blir steget och motivet för att förflytta sig till varmare länder under längre perioder lättare att ta. Vet inte om en husbil är optimalt då man trots allt blir ganska låst där man ställt upp. Om man väljer campingplatser så blir boendekostnaden extrem. Utanför campingplatserna kan vara svårt att bosätta sig mer än några dagar? Möjligen är husbil i kombination med en sådan där kort city-bil för att ta sig runt i omgivningarna ett bra alternativ. Man ser ju folk med husbilar som har en liten bil på släp om man nu inte väljer en husbil med inbyggt garage förstås.

  Annars finns det ju små ”ödehus” i bergen och lägenheter att hyra billigt i de varmare länderna. Om man inte måste bo i värsta turistsmeten så är priserna helt realistiska. Jag gjorde en research om detta för något år sedan. Men bil måste man ha för att inte bli helt isolerad. Svårt att realisera sådana här planer med familj, villa och Volvo.

  Som ensamstående hade jag redan varit avflyttad från Sverige. I alla fall under stora delar av året. Sverige är ett bra land men klimatet är vedervärdigt/opålitligt året om vilket man märker varje gång man återvänder från någon DX-pedition där alla dagarna tillbringats i T-shirt och tempot bland befolkningen varit lugnare. Något man skulle ha tänkt på och planerat för som ung 20-åring. Kanske blir det bättre i nästa liv. Hi hi…

 3. Hadde själv satsat på en pickup och en camper.
  Den kan man ställa ifrån sig likt en husvagn.
  Läste en bok för fem år sedan om ett pensionärspar
  som körde runt i Europa med en dylik. Besökte
  biblioteket för någon vecka sedan för att låna den på nytt.
  Tydligen utgallrad. Har inte böcker längre läsvärde än så?
  Kanske t.o.m. bibeln nått sista förbrukningsdatum.

  Jo, varje natt på camping kostar skjortan, som inte ens
  behövs i den värmen som gracerar på kontinenten.

  Kanske kan man hyra en stuga på någon grekisk ö.
  Med tanke på deras ekonomiska situation, vore de
  kanske förnöjsamma med ett par burkar fetaost som månadshyra.

  Annars lever jag ännu.
  Kön till helvetet är alltför lång för att det ska vara dags.
  Sen har jag titthål i ytterdörren, utifall liemannen ringer på.
  Då öppnar jag inte. :-)

  73

Kommentarer inaktiverade.