10 watt på 80 m

Den här lilla 10 watt sändaren från 1968 tjänstgjorde i många år på Ham-Club Lundensis SK7CE.  I samband med storstädning av förråden var den på väg att hamna i elektronik- återvinningen men räddades i sista stund. Efter genomgång och uppsmörjning är den körklar igen.

5 W TX och 10 W TX

Sändaren är avsedd för 80 och 40 m. Kristallstyrd och bestyckad med två stycken EL84. DC-input är uppmätt till 19 watt vilket ger 11 watt ut.

/Bengt

4 reaktioner på ”10 watt på 80 m

 1. Undrar om inte detta är den sändare som beskrevs av SM7TI i QTC 1966.
  Generationer av ”Riktiga Radioamatörer” fick sina första lärospån med sådana.

  73/
  Karl-Arne
  SM0AOM

 2. Ja jag tror också att det är SM7TI:s konstruktion i grunden. Men oscillatorn är modifierad till en Pierce-koppling med kristallen mellan anod och styrgaller. PA-steget ser dock identiskt ut och användningen av 22,5 volts batteriet för gallerblockeringen är ju en väldigt ovanlig lösning i de beskrivningar på enkla C-cert sändare som publicerades under 50- och 60-talen.

  /Bengt

 3. Att använda fast gallerförspänning och nyckla oscillatorn var rätt ovanligt.
  För det mesta katodnycklade man både oscillator och PA med rejäla knäppar som följd.

  /Karl-Arne

 4. ” 22,5V-batterier”!! Genom att vara MYCKET passiv medlem i skolans Fotoklubb kunde jag till kraftigt rabatterat pris köpa dessa radiomässigt åtråvärda tingestar.
  De var ju primärt avsedda för dåtidens blixtaggregat och faktiskt även för drift av tidiga transistorapparater. Vår fotolärare undrade om det kunde vara något fel på mitt blixtagg. eftersom det tydligtvis åt dessa batterier ;O)

Kommentarer inaktiverade.